Program


helyszínváltozás! XX -  a XX. század évfordulós írói  - A teremtő képzelet (új helyszín: Hegyvidéki

helyszínváltozás! XX - a XX. század évfordulós írói - A teremtő képzelet (új helyszín: Hegyvidéki

A TEREMTŐ KÉPZELET | CSÁNYI Vilmos / GÉCZI János / SZIRTES Edina ’Mókus’ és PILINSZKY János
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. december 20. szerda, 19:00

„A képzelet valódi történetében a hallgatás olykor fontosabb minden leírt mondatnál. És itt arra a kép nélküli képzeletre, a képzeletnek arra a végső és kifogyhatatlan forrására, testvéri csöndjére gondolok, amit semmiféle zajjal nem lehet elnémítani.” (Pilinszky János)

 

Különválasztható a fantázia a képzelettől? Milyen evolúciós szerepe van a képzeletnek és a vágyakozásnak? S a nyelv keletkezése során milyen szerepe volt a képzeletnek? A XX. századi, felgyorsult gazdagon bemutatott, dokumentált világban, és a tudomány univerzumában hol szerepel a képzelet és mit gondol Pilinszky szavairól Csányi Vilmos Széchenyi-díjas, Prima-és Hazám-díjas biológus, biokémikus, etológus, író?

 

Csányi Vilmos utolsó kötetét írja. Ennek a megjelenés előtt álló kötetnek a fókuszában is a képzelet áll. Épp az a teremtő képzelet, amivel Pilinszky János is foglalkozik életművében, és ami Géczi János költő verseiben, Szirtes Edina Mókus zenei nyelvében, improvizációjában is rendre szerepel.

 

A XX. század kiemelkedő írói és költői kerülnek a XX irodalmi sorozat fókuszába, akiknek idén kerek évfordulója van. A teremtő képzelet esten a központi rendező elv maga a fogalom, ehhez kötődik a három kortárs vendég és a Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas költő, Pilinszky János (1921-1981), a XX. századi magyar irodalom kiemelkedő alakja, akinek 1978-ban, 45 éve jelent meg az utolsó kötete, a Válogatott művei. Pilinszky János befalazott képzeletről ír versében, és már az 1970-es években a teremtő képzelet és a költői képzelet sorsáról elmélkedik. Vallja, „az, amit mi ’teremtő képzeletnek’ nevezünk, nem egyéb, mint a képzelet odaadása: passzív teremtés.”

 

December 20-án, a szezonzáró estünkön a XX sorozat vendége három kortárs alkotó, akik egyaránt kapcsolódnak a teremtő képzelethez és az ünnepi vágyakozáshoz.

Milyen világot kovácsol a képzeletünk és ez miképp áll kapcsolatban a való világgal? Milyen tudományos, szakrális és emberi kiterjedése van a képzeletünknek, van-e morálja és ünnephez kapcsolódóan miként szerepel élettörténetünkben a gyermeki képzeletünk? Miképp válik a lélekből karakter? Vajon minden kóbor lovagnak kell, hogy legyen szemrevaló szívehölgye, akit isten háta mögött a képzelet teremt - Ahogyan önmagát is? És egyáltalán: miképp jelenik meg álom, hit, tudás és képzelet versben, regényben és zenében?

A december 20-i adventi zenés estén egy-egy gondolat által kapcsolódik össze a tudós, a költő és a zenész, míg közös trialógusuk – ami most először lép Budapesten színpadra közösen, zenei improvizációval – az ünnepvárás gondolatvilágába, szakralitásába is elmerül.

 

Házigazda, szerkesztő: Juhász Anna irodalmár

Ajánlatunk


Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök emberi értékekről, de ravaszságról, cselvetésekről és gyarlóságról is.

A Kortárs&Balett Tánccsoport legújabb darabjában az álmok mágikus, titokzatos világába kalauzolja nézőit. A cél nem az álmok megfejtése vagy magyarázása, sokkal inkább kalandozás egy olyan “alternatív univerzumban”, ahol mélyebb érzelmeink a felszínre törnek, múltunk, jelenünk és jövőnk keveredik össze egymással. Az álmok - akárcsak a tánc - eszköztára végtelen, a látvány magával ragad és fogva tart.

Martin Rauhaus komédiája hatalmas filmsiker volt hazájában, színpadi változata pedig Németország után először nálunk mutatkozik be.

Ajánló


Kevesen remélték már, de 2024. június 1-jén sokak álma válik valóra. Egy nagykoncert erejéig összeáll egy korszak emblematikus együttese, a…

„Rájöttem, hogy az emberek soha nem fognak megváltozni. Mindig hagyni fogják, hogy az okosabb és erőszakosabb ember uralkodjon rajtuk. Aki…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!