Program


Várdai István és Víkingur Ólafsson / KAMARAKINCSEK / Előhang 18:30

Várdai István és Víkingur Ólafsson / KAMARAKINCSEK / Előhang 18:30

Hányféle hangon szólalhat meg egy cselló? A kérdésre felelve elsőként legtöbben az emberi orgánumot említik, hiszen a hangszer tónusa önkéntelenül is egy kellemes bariton deklamációját idézi. És persze itt vannak a különféle stílusok: a barokk, a romantika, a 20. század modernebb és kevésbé modern művei - no meg a 21.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. november 12. csütörtök, 19:30

Várdai István és Víkingur Ólafsson

Műsor:
    J. S. Bach: g-moll szonáta, BWV 1029
    Thomas Adès: Lieux retrouvés (Újra felfedezett helyek)
    Kodály: Szonatina csellóra és zongorára
    Janáček: Pohádka (Mese)
    Brahms: e-moll szonáta csellóra és zongorára, op. 38

cselló    Várdai István
zongora    Víkingur Ólafsson

Hányféle hangon szólalhat meg egy cselló? A kérdésre felelve elsőként legtöbben az emberi orgánumot említik, hiszen a hangszer tónusa önkéntelenül is egy kellemes bariton deklamációját idézi. És persze itt vannak a különféle stílusok: a barokk, a romantika, a 20. század modernebb és kevésbé modern művei - no meg a 21. század, amely szintén számít a hangszer lehetőségeire. Mindezekből ízelítőt kínál ez a hangverseny - és persze tanúi lehetünk két kiváló fiatal muzsikus együttműködésének a kamarazene jegyében.

Izgalmas megfigyelni, milyen különböző egyéniségek találkozhatnak egy szonáta, trió vagy kvartett megszólaltatásakor! A Müpa régóta tudatosan igyekszik a legváltozatosabb partnerekkel bemutatni a magyar előadókat. Várdai István, a Stradivari hangszeren játszó világhírű csellista most északi nemzedéktársával, Víkingur Ólafssonnal muzsikál. „Izland Glenn Gouldja”, ahogy a Várdainál egy esztendővel idősebb zongoristát a New York Times nevezte, nem ismeretlen számára: felléptek már együtt külföldön (Wigmore Hall-beli koncertjük magasztaló kritikákat kapott), s Várdai és Baráti Kristóf a Kaposfestre is meghívta Ólafssont, akiről úgy tartják, egyénisége érdekes kontrasztot kínál Várdaié mellett. Műsorukon Bach rajzos vonalvezetésű g-moll gambaszonátája és Brahms nagyszabású e-moll szonátája, Kodály és Janáček szín- és hangulatgazdagsága mellett az angol Thomas Adès kortárs hangja is megszólal: Lieux retrouvés (Újra felfedezett helyek) című cselló-zongoraciklusa 2009-ben keletkezett, ősbemutatója az Aldeburgh Fesztiválon volt Steven Isserlis és a szerző előadásában.

Ajánlatunk


A Budafoki Dohnányi Zenekar jótékonysági koncertet ad a közel 30 éve működő Tüdőgyógyászatért Alapítvány javára, amely az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet támogatására jött létre. Az intézet az ország elismert tüdőgyógyászati centruma, elévülhetetlen érdemei vannak a légzőszervi betegségek megelőzésében, gyógyításában, valamint az ehhez köthető kutatásokban és oktatásban is. Az Alapítvány hozzájárul az intézetben zajló kiemelkedő szakmai munka minőségének támogatásához, valamint a munkahelyi környezet és feltételek fejlesztéséhez.

Fellegi Anna - ének Budapesti Akadémiai Kórustrásaság (karigazgató: Balassa Ildikó) ARLtistic Dance Company (koreográfus: Albert Réka Lilla) Budafoki Dohnányi Zenekar vezényel: Guido Mancusi

A kubai mulatók forró, szivarfüstös éjszakáinak sztárja, a kubai nép elsőszámú kedvence, a HABANA SOCIAL CLUB zenekar a 2024-es világkörüli utolsó turnéjára kiegészült a világhírű Tropicana Club szólótáncosaival és így egy különleges műsorral várja mindazokat, akik egy igazi karibi élményre vágynak.

Ajánló


Ildikó kiváló szakpolitikus, aki komoly karrier előtt áll, amennyiben le tudja küzdeni egy apró hibáját: nem tud hazudni.

Ivan Menchell pergő, mély emberismeretről árulkodó vérbő komédiája sok-sok kacagás mellett megható, megrendítő pillanatokat kínál mindenkinek, aki valaha szeretett és…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!