Program


Színház Tele Vízióval - Csehov: Ványa bácsi

Színház Tele Vízióval - Csehov: Ványa bácsi

A Bukaresti Bulandra Színház egyik legnagyobb sikerdarabja
2014-es felvétel, román nyelven, magyar felirattal.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. június 16. szerda, 19:00

A nálunk is népszerű, világhírű bukaresti Bulandra Színház egyik legnagyobb sikere a Jurij Kordonszkij rendezte Ványa bácsi, amely 2004 márciusában Budapesten is vendégszerepelt, és nálunk is „komoly rajongótábora alakult – ahogy Sebők Borbála írta akkor a Színház című folyóiratban -; sokan az évad legerôsebb elôadásának kiáltották ki ezt az alapvetôen realista, ám ennek keretein belül stilizációval és elképesztô eszközpalettával élô elôadást”. Az erdetileg 2001-ben rendezett produkció a társulat egyik leghosszabb életű és legkedveltebb darabja volt, amelyet számos díjjal is jutalmaztak. A most látható felvétel tizenhárom évvel a bemutató után, 2014-ben készült a TVR stúdióiban, Gini Ignat tévérendezésében. A darab eredeti rendezője, az Amerikában élő orosz Jurij Kordonszkij Budapesten is többször dolgozott már, jól ismert a hazai közönség előtt.

A Ványa bácsi az elrontott életek tragikomédiája, minden szereplője kisiklatta valahogy az életét és mivel változtatni mindenki képtelen, szép hazugságokkal próbálja valamilyen módon leplezni a maga „tragédiáját”. Évekkel első felesége halála után annak vidéki birtokára hazalátogat a távoli városban élő Szerebrjakov professzor (Victor Rebengiuc) a második feleségével, a szép és vonzó Jelena Andrejevnajával (Ana Ioana Macaria). A birtokon él első feleségétől született lánya, Szonya (Andreea Bibiri)és volt feleségének testvére, a negyvenes évei második felében járó „Ványa bácsi” (Horaţiu Mălăele), aki mindeddig lelkesen dolgozott Szonyával azért, hogy a birtok jövedelmeivel támogassák a távolban élő és messziről csodált professzort. Szerebrjakovék itt tartózkodása, személyes jelenléte azonban olyan folyamatokat indít el, amelyek révén mindenki élethazugságáról lehull a lepel egy pillanatra és láthatóvá válik az egész, tragikum nélkül is tragikus komédia. Végül mindenki gyorsan visszamenekül a maga jól bejáratott börtönébe.

„A színpad közepén egyetlen pavilon, kitört ablakokkal. Alatta víz, sőt az előadás végén Szonya szavait ellenpontozva Ványa el is mozdítja helyéről a szárazföldet a házikóval összekötő pallót. A már-már megszokott vidéki ház sztereotípiája helyett egy melléképület a helyszín. Nem az édes-bús szomorúság, a patetikus orosz lélek, hanem a hiábavalóság komikuma. A romlás művirága. Cserélhető emberek, elfecsérelt féltehetségek. Lehettem volna Dosztojevszkij, Schopenhauer - mondja a darabban Ványa bácsi. Ez a színpadra állítás arról szól, hogy ez nem igaz. Ez még csak nem is az elveszett illúziók világa. Itt már nincs, ami elvesszen” - írta még a budapesti vendégszereplés kapcsán a Heti Válaszban Horváth Csaba, aki a látottakat úgy értékelte: „Ritka színházi élményben volt része annak, aki megnézhette ezt az előadást. Elena Dmitrakova színpadképe egészen kivételes. Nem polgári ruhákba, inkább a felfordulás jelmezeibe öltözteti a színészeket. A díszlet valóban az előadás értelmezője, nem pedig illusztrációja. Amikor Ványa bácsi egy esernyő alatt gubbaszt a pavilon előtt, a bezárt, esőben ázó magányok a látvány szintjén is összeérnek. (…) A színészek remekelnek, a címszerepet játszó Horatiu Malaele alakítása kiemelkedő”.

Ezt láthatjuk az előadás most műsorra kerülő TVR-felvételén is.

Jegyár: 2000 Ft

A program szakmai partnere a Budapesti Román Kulturális Intézet.

Ajánlatunk


Csak a szeretet: az egyetlen és ősi, időn és téren átívelő, mindannyiunkat összekötő energiáról beszél Magyarország első számú újcirkusz-társulata, a Recirquel új produkciója. A Vági Bence művészeti vezető rendezte Solus Amor a társulattal való többéves közös munka során megteremtett „cirque danse” nyelvén megszólaló monumentális előadás korunk természet és csoda iránti vágyódásából meríti erejét.

“Mert van a Stradivari és egy átlagos hegedű, A Stradivari Stradivari, a másik meg középszerű! És én hazudhatnék neked tovább, de nem teszem! Te nem középszerű vagy, hanem tehetségtelen.

Ajánló


Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök…

Frank Wildhorn musicalje és Homonnay Zsolt rendezése a nő örök, csábító szenvedélyességét, a férfi és a nő ösztönös és csillapíthatatlan…

A valaha volt legjobbnak tartott Queen-show érkezik egy felejthetetlen koncertre! Több ez, mint nosztalgia: a számtalanszor díjazott és méltatott, világhírű…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!