Program


Ligeti 100 / SENIOROK ÉVADA

Ligeti 100 / SENIOROK ÉVADA

Száz esztendeje született Ligeti György, a 20. század egyik legizgalmasabb, mindig új utakat kereső zeneszerzője. Erdélyben látta meg a napvilágot, a budapesti Zeneakadémia neveltje volt, 1956-os emigrációját követően érett művészete Nyugat-Európában bontakozott ki.

 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. június 22. csütörtök, 19:30

A Concerto Budapest és a Magyar Rádió Énekkara négy emblematikus művel emlékezik az alkotóra, a koncert két énekes szólistája Tetiana Zhuravel és Vörös Szilvia, a műsort a Ligetinél két évtizeddel fiatalabb pályatárs, Eötvös Péter személyében a legilletékesebb vezényli.

„Az én kívánságom ez: rólam ne nevezzenek el semmit, de ha mégis, akkor legyen az »Ligeti György tévút«.” Az alkotó fogalmazott így egy interjú végén, amelyben pár mondattal korábban ekképp vallott önmagáról: „Mélységesen elégedetlen vagyok magammal (…) Állandóan keresem, de nem találom meg a nyelvemet, és mindig valami újat csinálok.” Ennek az állandó útkeresésnek köszönhetjük, hogy a zeneszerző œuvre-je tele van izgalmas fordulatokkal. A centenáriumi koncert Ligeti felfedezőútjának négy állomását eleveníti fel: fogalommá vált műveket, melyek közül három zenekari, egy pedig oratorikus alkotás. A Melodien (1971), a Clocks and Clouds (1972/73), a San Francisco Polyphony (1973/74) és a Requiem (1963-65) a zeneszerző termésének Nyugaton keletkezett részét képviseli, lehetőséget adva arra, hogy találkozzunk olyan jelenségekkel, mint a mikropolifónia, a hangfelhő vagy a meccanico karakter. A Magyar Rádió Énekkarához és a Concerto Budapesthez csatlakozó énekesnők, Tetiana Zhuravel és Vörös Szilvia a fiatal korosztály kiválóságai, a pályatárs Eötvös Pétert pedig nemcsak élethosszig tartó barátság fűzte az idősebb mesterhez, de műveinek legjobb ismerői közé is tartozik.

Műsor:

Ligeti: Melodien
Ligeti: Clocks and Clouds
Ligeti: San Francisco Polyphony
Ligeti: Requiem

Vezényel: Eötvös Péter

Közreműködők:

szoprán: Tetiana Zhuravel
mezzoszoprán: Vörös Szilvia
Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)
Concerto Budapest

Ajánlatunk


A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű túrák is elérhetőek. Jegyár: 9000 Ft Próbák ideje alatt a nézőtér nem látogatható. Előadások idején az épületlátogatás szünetel.

zenés családi roadmovie 10-től 100 éves korig

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!