Program


Magyar Kincsek 2. Kodály: Felszállott a páva, C-dúr szimfónia/Viski János:Csellóverseny ( Perényi&Co

Magyar Kincsek 2. Kodály: Felszállott a páva, C-dúr szimfónia/Viski János:Csellóverseny ( Perényi&Co

Mester és tanítvány művei kerülnek egymás mellé e koncerten, hiszen Kodály két nagyzenekari alkotása között annak a Viski Jánosnak 1955-ös Csellóversenye szólal meg, aki 1927-től Kodály Zoltán zeneakadémiai növendéke volt, s aki utóbb büszkén vallotta: „Én vagyok a Kodály-iskola zászlóvivője.”  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. február 3. péntek, 19:30

A programot indító Páva-variációk zenei és eszmetörténeti hátországa a népzenétől a kodályi önidézeteken át Ady Endréig igen kiterjedt, ám maga a legilletékesebb zeneszerző mégis okkal fogalmazott ekképp e művéről: „Megértéséhez semmiféle zenei szaktudás nem kell. De kell ismerni a népdalt, amelyből, mint a virág a magból, kinőtt.” A tiszteletteljesen Kodálynak dedikált Viski-versenymű egyszerre korjellemző és ma is kedvvel hallgatható darab, amelyet az ősbemutatót sikerre vivő Banda Ede nyomában ezúttal a gordonka mai óriása, Perényi Miklós játszik el nekünk. Kodály időskori műve, az Arturo Toscanini emlékének ajánlott C-dúr szimfónia a maga korában, vagyis a hatvanas évek elején már műfaj- és hangnemválasztásával is konzervatív zeneszerzői gesztusnak tűnt, ám bő hatvan évvel a luzerni ősbemutató után is bízvást érdemes figyelmünkre – Dalos Anna megfogalmazásával – a zeneszerzői szándék, „hogy nyolcvanévesen is hozzáadhassa sajátos hangját a nagy zenei univerzumhoz”.

Kodály: Felszállott a páva – változatok egy magyar népdalra
Viski: Csellóverseny
Kodály: C-dúr szimfónia

Közreműködik: Perényi Miklós cselló
Vezényel: Takács-Nagy Gábor

Ajánlatunk


A legnagyobb slágerek Geszti Péter (és bolygónk) meghatározó korszakaiból, Rap+Az, zene+stand up, vidám időutazás, meglepő fordulatok, korszakos vendégek, és egyedülálló AI látványosság!

Ajánló


43. alkalommal rendezik meg áprilisban az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt, a Kárpát-medence legnagyobb élő népművészeti összművészeti eseményét.

A zenében a historizmus nemcsak azt jelenti, hogy korabeli hangszerek kópiáin szólalnak meg régi művek: olykor azt is, hogy az…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!