Program


Guessous Mesi: „Átváltozás – Dalok & Sorsok” lemezbemutató koncert
2

Guessous Mesi: „Átváltozás – Dalok & Sorsok” lemezbemutató koncert

2020. november 24-én “Átváltozás – Dalok˛& Sorsok” címmel lemezbemutató koncertre készül Guessous Mesi a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban.


 több

Az albumon szereplő dalok inspiráló igaz történeteket, valós emberi sorsokat mutatnak be. Egy izgalmas fúziós zenei világot kelt életre a dalanyag, melyben a könnyűzenei, népzenei, jazz és klasszikus zenei megoldások szinte észrevétlenül fonódnak össze.

A szerzemények nem csak művészeti alkotások, hanem társadalmilag is fontos üzeneteket rejtenek. Hallgatva őket sorsok, etnikumok, kultúrák egymást gazdagító szövetébe csöppenhetünk bele. A lemez fókuszában a változás, változtatás, a meghatározó életszakaszok, a mindennapi élet adta örömök és nehézségek, valamint azok leküzdése szerepel. A dalok közül két dalt Mesi életének két meghatározó szakasza ihlette: gyerekkori daganatos betegsége, – melyből teljesen felépült, – illetve anyává válása. A többi dalt a Cseppkő Gyermekotthon, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a MUS-E Magyarország valamint a Pető Intézet által megismert gyermekek és felnőttek sorsa ihlette, akik a sok nehézség ellenére megőrizték pozitív életszemléletüket, így példaként szolgálhatnak mindannyiunk számára.

Zenei anyag:

Az „Átváltozás dalfűzér” darabjai Guessous Mesi pályáján rendhagyó állomást képviselnek. Egyrészről – a három többnyelvű lemez után – ez az első teljesen magyar nyelvű lemeze az énekesnek. Másik különlegessége pedig, hogy a népdalok szövegei és dallamai mellett saját vagy más szerzők szövegei és dallamai is szerves részét képezik a zenei anyagnak. Így a lemez egyfajta közös „játszótere” a népdalok anonimitásának és a szerzői lét gyümölcseinek.

“Mindenkiben ott él egy kicsi hős, ami „megmozgat száz hegyet”, aki átváltozik pillangóvá, vagy Vasemberré, vagy csak egyszerűen képes a buktatókon önmagát és másokat is átsegíteni. Egy olyan „fényes szikra”, ami „nem parancsol és nem panaszol” és igazán szeret. Ez a „fényes szikra” ott lakozik mindannyiunkban.” – vallja az énekesnő.

Guessous Mesi zenésztársai:

Arif Erdem Ocak (gitár)

Barvich Iván (kaval, ney, tamburacselló, tamburabrácsa)

Boros Gerzson Dávid (bendir, darbuka, udu, csörgők)

Kertész Ákos (dob, wavedrum)

Marouan Benabdallah (zongora)

Máthé László (bőgő)

Ölvedi Gábor (frame drum, tapan)

Tóth Szabi (szitár)

 

Ajánló


BERTOLT BRECHT: A SZECSUÁNI JÓ EMBER Példázat Nemes Nagy Ágnes, Térey János és Kovács Krisztina fordításainak felhasználásával

New York, Peking, Dubai, Las Vegas, Monte Carlo és Tokió után újra Budapesten Az illúzió mesterei!

Isten eljön hozzánk, mert nagyon sok mondanivalója van. Megosztja gondolatait az elmúlt néhány tízezer év történéseiről és tapasztalatairól, válaszol az…