Program


ETEW 2022 - Elektroakusztikus hét 9/7

ETEW 2022 - Elektroakusztikus hét 9/7

Felhívjuk a figyelmet, hogy szokatlan módon a rendezvénysorozat bármely előadására megvásárolt jegy a további előadásokra is érvényes.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. március 5. szombat, 19:30

ETEW 2022 - Elektroakusztikus hét 9/7

A rendezvénysorozat hetedik előadása a leginkább jövőbe mutató koncert! Szigetvári Andrea és a Liszt Ferenc Zenetudományi Egyetem Zeneszerzés szakos hallgatói várják az érdeklődőket.

Szigetvári Andrea és tanítványai
1994-ben, öt évvel azután, hogy visszatértem amerikai kutató ösztöndíjas utamról, Vidovszky László felkért, hogy kezdjek el tanítani a Pécsi Egyetemen elektroakusztikus zenei, zenei informatikai, számítógépes zenei tárgyakat. Szabad kezet kaptam mind a tárgyak mennyiségét, nevét, mind pedig tartalmát illetően. Egy évvel később Jeney Zoltán a Zeneakadémiára hívott, hogy én tanítsam a megújult, immár számítógépesített elektroakusztikus zene kurzust a zeneszerzés hallgatóknak. A tartalmat itt is saját magam alakíthattam ki. A két felkérés a nagy megtiszteltetésen túl egyrészt felszabadító szellemi kalandnak, másrészt embert próbáló kihívásnak bizonyult számomra. A terület oktatása ugyanis még mára (28 évvel később) sem kanonizálódott, nincs állandó tartalom, nincsenek bevett módszerek, tantárgyak. Az egyes iskolák maguk dolgozzák ki tanmenetüket, és – bár nyilvánvaló praktikus okok miatt a technológiai alapú tárgyak oktatásában számos azonosságot láthatunk– a zeneszerzői technikák, zenetörténeti és esztétikai hangsúlyok szempontjából komoly eltérések tapasztalhatóak az egyes műhelyek között. A két egyetemen a különböző kurzusok és tartalmak évek kísérletezésének köszönhetően nyerték el végső "nyitott" formájukat, amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a folyamatosan fejlődő, változó szakterület újdonságait a lehető leggyorsabban lehessen integrálni. 2010-ben, a felhalmozott oktatói tapasztalat alapján külön egyetemi programmá válhatott az elektronikus zeneszerzés: elindult az Elektronikus Zenei Média Művészet Szakirány először Pécsett, majd Budapesten is.
A március 5-i koncerten saját műveim, valamint a Zeneakadémia jelenlegi és végzett elektronikus zeneszerző diákjainak kompozíciói lesznek hallhatók. A hangverseny műsora az utóbbi években megélénkülő kutatási terület, a sokcsatornás teresítés problématerületei köré szerveződik. A térképzés, a térszintézis új, napjainkban alakuló fejezet az elektroakusztikus zene történetében annak ellenére, hogy már az '50-es években születtek kvadrofón és oktofón művek, és már 1970-ben felépítették (majd lebontották) az első hangdómot az osakai EXPO-n. A 2000-es évek első évtizedéig kellett várni, hogy a sokhangszórós stúdiók és koncerttermek, valamint a megfelelő gyorsaságú számítógépek elterjedésével megfelelő számú zeneszerző és kutató számára váljon elérhetővé a teresítéshez szükséges technológia, és megkezdődjön a térszervezés mint formateremtő eszköz feltárása. A koncerten szeretnénk bemutatni, milyen eredménnyel sikerül az új kutatási eredményeket az oktatásba integrálni.

Szigetvári Andrea
elektroakusztikus zeneszerző, egyetemi docens. Fő művészeti és kutatói érdeklődési területei: a hangszín szerepe az új zenében, a kép és hang találkozásából létrejövő új műfajok, az interaktív zenei előadás és az elektroakusztikus zenei színház. A varsói F. Chopin Zeneakadémián, később Fulbright kutatóként az USA-ban végezte tanulmányait. Doktori fokozatát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte, disszertációjának címe: A multidimenzionális hangszíntér vizsgálata. A zeneszerzés mellett egyetemi oktató (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem - Elektronikus Zenei Médiaművész Szakirány, Metropolitan Egyetem - Animáció Szak) és számos kortárs zenei fesztivál, konferencia és európai együttműködés létrehozója, szervezője.

A rendezvénysorozatról:
1. Február 28. 19:30 Mátrai Péter élő elektronikus koncert és bemutató
2. Március 1. 19:30 Az EAR Együttes 30 éve
3. Március 2. 19:30 Baráth Bálint szerzői koncertje
4. Március 3. 19:30 Horváth István hangmérnök a Magyar Rádió elektronikus zenei stúdiója
5. Március 4. 19:30 Nagy Ákos albumbemutató
6. Március 5. 11:00 Kováts Jázon elektronikus koncert és bemutató
7. Március 5. 19:30 Szigetvári Andrea és az LFZE hallgatói
8. Március 6. 11:00 OktoLudium hanginstalláció
9. Március 6. 19:30 Bolcsó Bálint és a PTE hallgatói

Ajánlatunk


Van a Bajza utca sarkán egy kis palota. A józsefvárosi Nagytemplom utcai bérházban pedig izgatott a készülődés. Pünkösdi Kató színinövendék a Csókos asszony címszerepét játssza. Ünneplik őt meg eljegyzését Dorozsmay Pista zeneszerzővel. A vőlegény azonban átmulatja az éjszakát, zálogba csapja a jegygyűrűket, és megszökik Rica Macával. A botrányos megcsalatás után érkezik Tarpataky báró, a híres mecénás. Katónak pedig dönteni kell: palota és gazdagság, csillogással kecsegtető siker vagy a szegényes bérházban eltöltött élet boldogságra vágyakozva. Zerkovitz Béla egyik legnépszerűbb, örökzöld, operettje csupa humor, szenvedély, szerelem, színház a békebeli Pestről, amikor olyan slágerek csendülnek fel többek között, mint az Asszonykám, adj egy kis kimenőt, az Éjjel az omnibusz tetején, a Gyere, te nímand, a Mi, muzsikus lelkek, valamint a műfaj és a darab emblematikus dala, a Van a Bajza utca sarkán... kezdetű sláger.

Lázár Ervin mesejátékát már számos változatban láthatták az író rajongó olvasói. Tévéjáték, könyv, vagy színházi formában, sőt egy generáció nevelkedett Dömdödöm kedves versmondásán, vagy Bruckner Szigfrid hencegő oroszlán nagyzolásain.

Ajánló


Pietro Mascagni / Ruggero Leoncavallo PARASZTBECSÜLET / BAJAZZÓK Operák olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

Milyen szerepet játszik az életünkben az alkohol? A 1,5 ezrelék különleges alkotófolyamatból születik, a valóságból építkezik a közösségi színház és…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!