Program


DOHNÁNYI/4 - DONIZETTI // MENDELSSOHN // PUCCINI // LENDVAY // HOLLERUNG

DOHNÁNYI/4 - DONIZETTI // MENDELSSOHN // PUCCINI // LENDVAY // HOLLERUNG

Donizetti: Don Pasquale - nyitány
Mendelssohn: Hegedűverseny
Puccini: Le Villi

Lendvay József - hegedű
Budapesti Akadémiai Kórustársaság
Vezényel: Hollerung Gábor

Aktuális előadásokEgy Donizetti nyitánnyal kezdjük hangvesenyünket. 1843. január 3-án, Párizsban mutatták be Gaetano Donizetti Don Pasquale című három felvonásos operáját, amely Donizetti legjobb vígoperája, az olasz opera buffa késői korszakának egyik remeke, melyben a legjobb buffa-hagyomány a legmagasabb szinten ötvöződik a finom lírával, sőt helyenként a drámai jellemábrázolással. 

Harmincöt éves volt Mendelssohn, mikor — 1844-ben — hegedűversenyét komponálta, és ezzel a műfaj egyik nagyszerű remekművét sikerült megalkotnia: azt, amelyik a klasszikus örökséget nemesen romantikus stílusban folytatja és Mendelssohn zeneszerzői erényeit hatásosan foglalja össze. A Hegedűverseny csillogó felszíne, a szinte tüntetően egyszerű tematika, a finálé „szentivánéji” hangulata azonban némileg megtévesztő: Mendelssohn számos formai újításnak is teret engedett e művében, melyek a korabeli közönség számára igencsak meglepőek lehettek – szemben a mai hallgatók gyanútlan többségével, akik számára részben épp e mű testesíti meg a mindenkori viszonyítási alapul szolgáló „A hegedűverseny”-t. Az est szólistája, a Liszt-díjas és a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztjével kitüntetett Lendvay József különleges hegedűjátékával már a Vatikánt is elbűvölte: művészi tevékenységét pápai bronz medállal ismerték el. Karrierje korán indult: négyévesen kezdett hegedülni, a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályában tanult, majd neves nemzetközi hegedűversenyeket nyert Budapesten, Csehországban, Amszterdamban, ezt követően 1997-ben a Varga Tibor Verseny abszolút győztese lett Svájcban. Lendvay József egy Giovanni Tesstore által 1777-ben készített hangszeren játszik.

A Le Villi (Lidércek) Giacomo Puccini első operája. A darabot 1884. május 31-én mutatták be a milánói Teatro dal Vermében. Története azonos azzal, amit Adolphe Adam Giselle című balettjében ismerhetett meg a korabeli közönség. A Villik olyan menyasszonyok, akik házasságkötésük előtt hunytak el. Ezek a szegény teremtések nem nyugodhatnak békében. Halott szívükben és halott lábaikban még egyre él a táncolhatnék, amelyet életükben nem elégíthettek ki. Éjfélkor ezért kikelnek sírjukból, csapatba gyűlnek az utakon, és jaj annak a fiatalembernek, akivel összetalálkoznak! Táncolnia kell velük, körbeveszik féktelen őrjöngéssel, és ő táncol, megállás nélkül, míg holtan nem rogy össze.

Ajánló


Kilenc év után tér vissza Budapestre Bonnie Tyler. Az ikonikus brit rockénekesnő, legnagyobb…

Tavaly decemberben Bródy Jánost láttuk vendégül a KMO színpadán. Idén novemberben pedig Zoránnal…

A Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház 2021-es, nyári programjának értékesítése 2020. november 02-án kezdődik.…