Program


Diadal – a Fejben lábban folk-kvíz nyertesek előadása
2

Diadal – a Fejben lábban folk-kvíz nyertesek előadása

Diadal – a Fejben lábban folk-kvíz nyertesek előadása

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. november 7. vasárnap, 19:00

 

Műsorvezetők: Németh Eszter és Farkas Máté a Magyar Állami Népi Együttes táncművészei 

A 2020-ban megrendezésre került online Fejben lábban folkkvíz sorozatunk első három helyeztettjének közös előadásával készül a Hagyományok Háza. Elsőként a harmadik helyezett Kincső táncegyüttes Határon innen és túl műsorát láthatjuk, melyben Mosóczi István koreográfusNyírség, Szilágyság és Kalotaszeg sokszínű táncanyagait jeleníti meg a színpadon, melyek sok párhuzamot és kontrasztot rejtenek. Ezt követően a második helyezett Bihari táncegyüttes mutatja be Mámormontázs című darabját, melybenlírai párostáncaink és vad, duhaj férfitáncaink mellett megjelennek szomorú hangvételű népdalaink, akár a legvidámabb mulatság kellős közepén is. Az est a Folkkvíz nyertes Szentendre táncegyüttes A Falu (részlet) előadásával teljesedik ki, melynek alaptézise: a falu zárt, hagyományőrző közössége szövetkezett a természettel, melyhez elszakíthatatlan kötelékek láncolták hozzá. Itt ideje volt az éneknek, a táncnak, a születésnek és a meghalásnak.

Szentendre táncegyüttes – A Falu (részlet)

Gyökereink a mélybe nyúlnak.
A falu zárt, hagyományőrző közössége szövetkezett a természettel, melyhez elszakíthatatlan kötelékek láncolták hozzá.
Itt ideje volt az éneknek, a táncnak, a születésnek és a meghalásnak…
Óriás gyermekek apáik, nagyapáik válláról szemlélték a világot, mi is ezt a régről jövő tudást szeretnénk közvetíteni az ő segítségükkel…táncban, muzsikában megmutatva az újonnan készülő műsorunkban melynek címe „A Falu”, mely a Magyar Falu és a Falusi Színek folytatásaként kerülne bemutatásra a Szentendre Táncegyüttes előadásában.

Rendező, koreográfus: Kocsis Enikő, Fitos Dezső

Bihari táncegyüttes – Mámormontázs

Sírva vígad a magyar... Avagy vígadva sír? E kettősség jellemzi hagyományainkat. Lírai párostáncaink és vad, duhaj férfitáncaink mellett megjelennek szomorú hangvételű népdalaink, akár a legvidámabb mulatság kellős közepén is. Erről mesél a Bihari János Táncegyüttes vidám, de néha mégis szomorkás hangvételű műsora, nem hétköznapi módon beszélve hagyományról, borról, férfi-nő közötti cívódásról, életről, halálról, vidámságról bánatosan, bánatról vidámosan... Látszólag összefüggéstelenül, ahogy egy mámoros ember váltogat témái között... 

Koreográfusok:

Foltin Jolán

Appelshoffer János 

Rémi Tünde

Lévay Andrea

Ágfalvi György

Rendező koreográfusok:

Lévay Andrea és Ágfalvi György

Kincső táncegyüttes – Határon innen és túl

Nyírség, Szilágyság és Kalotaszeg sokszínű táncanyagait jelenítjük meg a színpadon, melyek sok párhuzamot és kontrasztot rejtenek.

A Kincső Néptáncegyüttes 1980-ban alakult. A „kincs ő” névválasztás, az együttes tagsága számára kincset jelentő, kárpát-medencei magyarság hagyományos paraszti tánckultúrája iránti elkötelezettségre utal.

Az együttes táncosainak nagy része az Aelia Sabina Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néptánc tanszakos tanulói.

A négy korcsoportban működő néptáncegyüttes kiemelt feladatának tekinti a magyar tánchagyományok megismerését, hiteles elsajátítását, reprezentatív színpadi tolmácsolását, a hagyományos értékrend mindennapi életbe történő szerves beépítését, közösséghez tartozás élményével gazdagodó személyiség (individum) fejlesztését.

Együttesvezető (alapító): Turcsánné Horváth Annamária

Művészeti vezetők: Baloghné Vatai Barbara és Mosóczi István

Művészeti munkatárs: Móga Bence

Koreográfus: Mosóczi István 

 

Ajánló


Csak a szeretet: az egyetlen és ősi, időn és téren átívelő, mindannyiunkat összekötő energiáról beszél Magyarország első számú újcirkusz-társulata, a…

“Mert van a Stradivari és egy átlagos hegedű, A Stradivari Stradivari, a másik meg középszerű! És én hazudhatnék neked tovább,…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!