Program


Ármány és szerelem.

Ármány és szerelem.

Ármány és szerelem
romantikus színmű
Közreműködik a Pécsi Nemzeti Színház énekkara

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. december 15. kedd, 19:00

A fiatal szerelmeseket származásuk választja el. Mindkettejüket mással házasítaná a család, a középosztálybeli muzsikus lányának egy titkár való, az udvari miniszterelnök nemesi származású fia pedig vegyen el egy grófnőt. Ez a dolgok rendje, és ezért sokan sokféle aljasságra képesek. A nemesek nemtelen eszközökkel igyekeznek kezükben tartani az események irányítását, megőrizni féltett hatalmukat. Joggal tesszük fel a kissé naiv kérdést: hát nem jár együtt a nemesi címmel a tisztesség és az erkölcs? A választ a világirodalomból és a történelemből mind tudjuk. Az ármánykodókat titok lengi körül, mely túl későn lát napvilágot. A szerelmesek lángolása, szenvedélyük őszinte és tiszta áradása sem elég, hogy elkerüljék a tragikus véget.


Schiller művét elsősorban nem a téma aktualitása hívja a 21. század színpadaira. Sokkal inkább a kidolgozott karakterek és a katartikus színpadi szituációkat teremtő drámaiság az, ami miatt a színházi alkotók rendszeresen feldolgozzák, a közönség pedig rajong Luise és Ferdinánd bús történetéért.

 

„Az ’ármány’ ott leselkedik ránk is, kívül-belül egyaránt. Jobb, ha felvértezzük magunkat Schiller éleslátásának tudásával, hogy ne csalódjunk végzetesen. Főleg, ha szeretünk szerelmesnek lenni. Hisz nincs is ennél izgalmasabb dolog a világon, amiért érdemes élni. Igen ám, de ha a szerelmünk elhomályosítja látásunkat, ha önimádatunk belehajszol minket az őrült szerelembe, akkor akár veszélyessé is válhatunk. Vigyázzatok és szeressetek, Barátaim!”
Zalay Szabolcs, Leőwey Klára Gimnázium igazgatója

 

Szereposztás:

VON WALTER, miniszterelnök egy német fejedelem udvarában: Vidákovics Szláven

FERDINÁND, a fia, őrnagy: Takaró Kristóf

VON KALB, főkamarás, udvari marsal: Bergendi Barnabás

LADY, a fejedelem szeretője: Darabont Mikold

WURM, a miniszterelnök magántitkára: Józsa Richárd

MILLER, városi muzsikus, zenetanár: Rátóti Zoltán

MILLERNÉ, a felesége: Stubendek Katalin

LUISE, a lánya: Bach Zsófia

SOPHIE, a lady komornája: Illés Alexa

A FEJEDELEM KOMORNYIKJA: Németh János 

Közreműködik a Pécsi Nemzeti Színház énekkara

Ajánlatunk


A mindennapjainkhoz hasonlóan sok humorral és persze sok aggodalommal megírt, lebilincselően izgalmas, rejtvényhez hasonló kortárs Lear-parafrázist Máté Gábor rendezi.

Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök emberi értékekről, de ravaszságról, cselvetésekről és gyarlóságról is.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!