Program


A Fejedelem
10

A Fejedelem

2011-ben volt háromszáz éve, hogy a Rákóczi szabadságharc befejeződött. Ez a mű a kezdetektől kíséri végig a harcot, a végkifejletig. Egyik szálon bemutatja, milyen módon próbálták a nagyhatalmak, önzőérdekeik szerint kihasználni, felemelni, vagy eltiporni a magyar szabadságharcot.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. július 29. csütörtök, 20:30

A Fejedelem
- musical két részben -

Írta: Moravetz Levente

Zene: Balásy Szabolcs és Horváth Krisztián

2011-ben volt háromszáz éve, hogy a Rákóczi szabadságharc befejeződött. Ez a mű a kezdetektől kíséri végig a harcot, a végkifejletig. Egyik szálon bemutatja, milyen módon próbálták a nagyhatalmak, önzőérdekeik szerint kihasználni, felemelni, vagy eltiporni a magyar szabadságharcot. Ezzel párhuzamosan látjuk a fejedelmet, amint ellenlépéseket tesz, használja és kihasználja nemzete érdekében a nagyhatalmak ármánykodását.

A szerzőhármas, 2009-ben Szigetváron bemutatott Zrínyi 1566 című első közös munkájuk óta, – mely 2009-ben egy internetes szavazás alapján elnyerte az év legkiemelkedőbb kulturális eseménye címet –, folytatta a megkezdett utat. www.zrinyi1566.com A „Fejedelem” című musical, egy olyan államférfinak állít emléket, aki – nézetünk szerint – még mindig nem foglalhatta el az őt megillető történelmi helyet a magyar irodalomban. A 2011-ben bemutatott előadás volt az egyetlen olyan egész estét betöltő színházi produkció, mely megemlékezett a Magyar szabadságharc leverésének 300. évfordulójáról. A több mint nyolcvan közreműködőt felvonultató produkcióban, neves fővárosi művészek játsszák a főbb szerepeket. / Az előadásról bővebben, a www.afejedelem.hu honlapon tájékozódhatnak. /

„…Egy Morvaországból vallásáért kiüldözött protestáns lelkész csodálatos égi jelenéseket kezdett látni. Látomásait ki is adta, s azokban megjövendölte az Ausztria-ház bukását s dicsőséget jövendölt a Rákóczi-háznak. Jóskönyve nagy népszerűségre tett szert. Egy példányt XIV. Lajosnak is megküldött. A próféta életével fizette meg vakmerő látomásait, az eperjesi vértörvényszék előbb kezét, majd fejét vágatta le, de jóslata a Rákóczi szabadságharc csillaga lett. Azt követték, arra hivatkoztak, abban bíztak a kurucok jó és rossz időben egyaránt…. II. Rákóczi Ferenc az első élő összekötő kapocs a nemesi nemzet és a jogtalan nép között. Valóban a gondviselés nyilatkozott meg személyében, s ha a szabadságharcot befejező béke Rákóczi egyéni pályáját ketté is törte, de mégis az nyújtotta az alapot ahhoz, hogy a magyarság alkotmányos keretek között foghasson hozzá kimerült erőinek regenerálásához…”
Ez a mű a kezdetektől kíséri végig a harcot, a végkifejletig. Egyik szálon bemutatja, milyen módon próbálták a nagyhatalmak, önzőérdekeik szerint kihasználni, felemelni, vagy eltiporni a magyar szabadságharcot. Ezzel párhuzamosan látjuk a fejedelmet, amint ellenlépéseket tesz, használja és kihasználja nemzete érdekében a nagyhatalmak ármánykodását.

Szereposztás:

II. Rákóczi Ferenc IMRE SEBASTIAN / +KELELMEN CSABA+ /

Bercsényi Miklós SASVÁRI SÁNDOR Jászai díjas

M. hercegnő DÉVÉNYI ILDIKÓ

Eugen SZŐKE ZOLTÁN

Cinka Panna HERCZEG FLÓRA

Érsek BELEZNAY ENDRE

Amália DENK VIKTÓRIA

Emil RÁCZ JÁNOS

George TUNYOGI PÉTER

György NAGY LÓRÁNT /+SZEBENI JÁNOS+/

Eleonóra SZILÁGYI OLGA

Tamás VÁRHELYI DÉNES

Ádám SZÍVÓS GYŐZŐ

Albert GÖTZ ATTILA

Próféta VÓKÓ JÁNOS

Gáspár RADVÁNSZKI SZABOLCS

István FEHÉR ISTVÁN

Lehmann kapitány LÁSZLÓ CSABA

János VÁRHELYI ÁRON eh. / SZABÓ ARNOLD

Kelemen CSATHÓ NORBERT

Sára HALMI-SZABÓ MARIANNA

valamint
kurucok, labancok, népség, katonaság

A rendező munkatársai:
Perczel Adrienn – Balogh Norbert – Fischer Annamária – Fischer György – Fodor Zsolt – Gazsi Zoltán – Hajd Orsolya – Herda János – Kolonics Gábor – Pauli János - Rács Zoltán - Szabó Gyula – Tic Jenő – Tóth Géza

Rendezőasszisztens: TAKÁCS KÍRA - MORAVETZ PÉTER

Díszlet: BÉNYEI MIKLÓS                       

Jelmez: MOLNÁR GABRIELLA

Koreográfus: HALMI ZOLTÁN

Segédrendező:OLÁH-FENYVESI JUDIT

Producer:
MORAVETZ-SOMOGYVÁRI ANDREA/+KELEMEN CSABA+/

Rendező: MORAVETZ LEVENTE


Fény-Hangtechnika: EMI-SOUND Kft.

Főtámogató
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Támogatók:
Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület, Dicső Magyar Lovas és Hagyományőrző Egyesület, Forandig Kft, Orfű Település Önkormányzata, Pécsi-Tó Kht. 

Ajánlatunk


Megérkezett Pottyondy Edina új estje, a Démonok és hormonok. Terápiás stand up a körülöttünk élő és a bennünk lakó démonokról. Terápia, démonok, hormonok, Pottyondy... Mit érez ha ezeket hallja?

„Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad – alul semmi!”

Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. És ha muszáj másnak mutatnod magad, mint aki vagy? Hit, remény, szeretet, munka, család, haza, tegnap, ma, holnap, én, te – és ketten együtt.

Ajánló


A mindennapjainkhoz hasonlóan sok humorral és persze sok aggodalommal megírt, lebilincselően izgalmas, rejtvényhez hasonló kortárs Lear-parafrázist Máté Gábor rendezi.

Tizenkét embernek kell döntenie egy ember sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. De hogyan hozhat egyhangú döntést, hogyan találhatja meg a…

A Budafoki Dohnányi Zenekar jótékonysági koncertet ad a közel 30 éve működő Tüdőgyógyászatért Alapítvány javára, amely az Országos Korányi Pulmonológiai…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!